H αλλαγή ελαστικού είναι διαδικασία πολύ εύκολη για τους περισσότερους. Ωστόσο, όπως και κάθε μικροεπισκευή, υπάρχουν 2-3 λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε, ώστε η αλλαγή να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
- Χαλαρώνουμε τις βίδες με το αυτοκίνητο στο έδαφος Το να ξεσφίξουμε τα μπουλόνια απαιτεί δύναμη και αρκετή προσπάθεια. Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος είναι να το κάνουμε πιέζοντας το κλειδί με το πόδι. Το σημαντικό όμως είναι να το πράξουμε, όσο ο τροχός πατάει στο έδαφος και πριν το σηκώσουμε με το γρύλλο. Διαφορετικά, θα γυρίζει προς την κατεύθυνση που εμείς πιέζουμε και θα μας δυσκολέψει περισσότερο. Φυσικά, στη φάση αυτή, απλά τα ξεσφίγγουμε, χωρίς να τα ξεδιδώνουμε τελείως!
- Ξεβιδώνουμε και βιδώνουμε σταυρωτά Η δύναμη με την οποία τα μπουλόνια “πιάνουν” στον τροχό, είναι μεγάλη. Γι αυτό πρέπει να τα ξεβιδώνουμε και να τα βιδώνουμε σταυρωτά. Αν, δηλαδή, ο τροχός έχει 4, τότε, πρώτα ξεβιδώνουμε το μπουλόνι που βρίσκεται επάνω, έπειτα αυτό που είναι κάτω και συνεχίζουμε αντίστοιχα. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να στραβώσουν οι βίδες του τροχού στις οποίες “πιάνουν” τα μπουλόνια, τόσο από την πίεση που ασκούν όσο είναι σφιγμένα, όσο και από το βάρος του τροχού.
- Προσοχή στο μπουλόνι ασφαλείας Σε πολλά αυτοκίνητα, ειδικά σε αυτά με ακριβές ζάντες, ένα από τα μπουλόνια του τροχού είναι ασφαλείας. Απαιτεί, δηλαδή, ένα ειδικό διαφορετικό κλειδί για να ξεβιδωθεί, προκειμένου να μην μπορεί ο καθένας να κλέψει τη ζάντα. Είναι λοιπόν σημαντικό, το επιπλέον αυτό κλειδί να το έχουμε πάντα μαζί μας, καθώς αν αυτό δε συμβεί, τότε δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε λάστιχο.
- Πάντα με προσοχή Όπως είναι λογικό, οφείλουμε σε μια τέτοια διαδικασία να είμαστε πολύ προσεκτικοί, προκειμένου ν’ αποφύγουμε οποιονδήποτε τραυματισμό. Αρχικά λοιπόν, είμαστε εκ του νόμου υποχρεωμένοι να τοποθετήσουμε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από το σημείο που ακινητοποιήσαμε το αυτοκίνητό μας. Παράλληλα, όταν έχουμε σηκώσει το αυτοκίνητο με το γρύλλο, δεν πρέπει -ούτε για λίγα δευτερόλεπτα- να βάλουμε κάποιο μέρος του σώματός μας κάτω από το αυτοκίνητο. Αντιλαμβάνεστε, ότι αν σπάσει ο γρύλλος ή αν πέσει, γιατί δεν τον έχουμε τοποθετήσει καλά, τα πράγματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.