Πρέπει απαραιτήτως να τηρείτε την πίεση που συνιστά ο κατασκευαστής, επειδή είναι η κατάλληλη για το όχημά σας. Έτσι, τελειοποιείτε τις επιδόσεις των ελαστικών σας και την ασφάλειά σας.
Ένα ελαστικό χάνει φυσικά πίεση και η απώλεια αυτή ποικίλει, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Συνιστάται επομένως να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και πριν από κάθε μεγάλη διαδρομή. Να θυμάστε να ελέγχετε επίσης και την ρεζέρβα.
Διαφορετικά, διατρέχετε τον κίνδυνο να μειωθεί η πρόσφυση και να αυξηθούν οι αποστάσεις φρεναρίσματος καθώς και η κατανάλωση καυσίμων. Εξ’ άλλου, τα ελαστικά και οι ζάντες θα υποστούν ζημιές συντομότερα και θα συντομευθεί η διάρκεια ζωής τους.
Τα συνιστώμενα επίπεδα πίεσης είναι συχνά διαφορετικά για τα εμπρός και για τα πίσω ελαστικά. Εάν δεν είστε βέβαιος για την αριθμητική τιμή που θα πρέπει να έχει η πίεση των ελαστικών σας, ή για το πώς να την ελέγξετε, τότε οι γραμμές που ακολουθούν σας ενδιαφέρουν. Μπορούν να σας οδηγήσουν να εξοικονομήσετε πολύ περισσότερα από το κόστος αντικατάστασης ενός ελαστικού.
Πότε ελέγξατε τα ελαστικά σας για τελευταία φορά;
Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε την πίεση των ελαστικών σας; Όχι;
Τα ελαστικά σε υποπίεση είναι επικίνδυνα για το κράτημα δρόμου του οχήματός σας και για την ασφάλειά σας. Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών είναι μια απλή και δωρεάν πράξη, η οποία μπορεί να ενισχύσει την ασφάλειά σας
Η οδήγηση με εσφαλμένες πιέσεις μπορεί να έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά του οχήματος και να διακινδυνεύσει σοβαρά η ασφάλεια, μέχρι και να συμβούν περιστατικά όπου θα τεθούν σε κίνδυνο ζωές.
Εάν τα ελαστικά σας εμφανίζουν αρκετή υποπίεση ή υπερπίεση ώστε να θεωρηθούν επικίνδυνα, η ανάγνωση αυτού του άρθρου μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.
Δεν είστε βέβαιος για τη σωστή πίεση για το όχημά σας; Πού θα βρείτε τη σχετική πληροφόρηση;
Η σωστή πίεση για το αυτοκίνητό σας εμφανίζεται συνήθως στο βιβλιαράκι του οχήματος. Η πληροφορία μπορεί επίσης να αναγράφεται στο εσωτερικό του οχήματος (στην πόρτα του οδηγού, στο κουτί με τις ασφάλειες ή στο εσωτερικό του καπακιού του ρεζερβουάρ καυσίμων). Τις περισσότερες φορές παρέχονται δύο διαφορετικές πιέσεις:
• για τις «νορμάλ» συνθήκες οδήγησης
• για φορτωμένο όχημα (με επιβάτες ή με κάποιο βαρύ επιπλέον φορτίο)
Για να ελέγξετε την πίεση των ελαστικών σας, χρειάζεστε ένα πιεσόμετρο ή έναν στάνταρ εξοπλισμό γεμίσματος με αέρα που είναι διαθέσιμος στα περισσότερα συνεργεία – σημεία πώλησης ελαστικών καθώς και στα βενζινάδικα.
Δείτε παρακάτω πώς η πίεση των ελαστικών μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια :
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Η οδήγηση σε υποπίεση μειώνει τις δυνατότητες αντοχής των ελαστικών, οδηγώντας στη φθορά τους, ακόμη και σε απότομο κλατάρισμα. Υποπίεση που υπερβαίνει το 0.5 bar
7 psi (0.5 bar) = ΚΙΝΔΥΝΟΣ
ΚΡΑΤΗΜΑ ΔΡΟΜΟΥ
Με τα ελαστικά σε υποπίεση, η ακρίβεια της οδήγησης στις στροφές αλλοιώνεται. Υποπίεση
Υποπίεση = αλλοιωμένο κράτημα δρόμου
ΥΔΡΟΛΙΣΘΗΣΗ
Εάν ένα ελαστικό είναι σε υποπίεση κατά ποσοστό 30% σε σχέση με τη συνιστώμενη πίεση, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υδρολίσθησης.
Υποπίεση = αυξημένος κίνδυνος υδρολίσθησης
ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ
Ελαστικά σε υποπίεση αυξάνουν την απόσταση φρεναρίσματος του οχήματος
Υποπίεση = Μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Η υποπίεση αυξάνει την αντίσταση του ελαστικού στην κύλιση και, επομένως, την κατανάλωση καυσίμων. Υποπίεση = Μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων.
Πηγή: Michelin.gr